Volg ons

“De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn ...”

Anne de Koning

Ik heb een passie voor leren en ontwikkelen. Als docent ‘van onderbouw tot bovenbouw’ heb ik een flinke hoeveelheid bagage opgebouwd om leerlingen te (bege)leiden in, naar, door en met hun volgende stap. Daarbij vind ik de inhoud van het werk belangrijk, maar zeker ook de persoonlijke, of zoals je wilt de zelfrealisatie, van de leerlingen én de groep als collectief.

Dagelijks buig ik me over de vraag hoe de leerlingen en de groep spiritueel, mentaal, fysiek en sociaal - emotioneel uit te dagen, te verleiden of te prikkelen.

Als ex-sporter op hoog niveau zie ik het als mijn opgave de mogelijkheden, die de leerlingen en de groep in zich dragen, te onthullen, ook al doet dit soms pijn.

Ik vind het daarin heel belangrijk om met de leerlingen en de groep als collectief in gesprek te gaan over de dingen die er werkelijk toe doen.

Het bespreken van ‘storingen’ gaat bij mij altijd voor. Ik wil namelijk niet dat ze in de ‘onderstroom’ de ontwikkeling van de leerling en de groep gaan belemmeren. Het is mijn professionele uitdaging (en verantwoordelijkheid) om in deze gesprekken de belemmerende patronen te ontdekken en deze om te buigen.

Ik sluit mij voor 100% aan op de SAMI-waarden en voeg er mijn persoonlijke waarden aan toe: passie, eigenheid, openheid, vertrouwen, uitdaging, waardering en betrokkenheid.

Momenteel ben ik in opleiding tot SAMI-begeleider. De kennis, ervaring en inzichten die ik er opdoe, vertaal ik naar mijn klas. Mijn groep fungeert eigenlijk als ‘testlaboratorium’ voor SAMI.

In de praktijk betekent dit dat ik het SAMI-concept vertaal naar de belevingswereld van de leerling en het uitvoerig test. En eerlijk is eerlijk, het is verwonderlijk hoe snel leerlingen en de groep als collectief de SAMI-bouwstenen oppakken (o.a. het Interne Kompas, SAMI-leiderschapstriade, de groepscompetenties die behoren bij de 4 fases van teamontwikkeling en het voeren van een gesprek over hun persoonlijke ontwikkeling en de dialoog). En het is helemaal verwonderlijk hoeveel tijd, ruimte en ontspanning het me geeft om daadwerkelijk bezig te zijn met de zaken die er werkelijk toe doen.

Bijkomend voordeel is dat ik intussen kraakhelder heb dat mijn groep altijd mijn ontwikkelstatus als leidinggevende spiegelt. In dit proces ben ik dus ‘juf en leerling’ tegelijk. Hoe gaaf is dat?

Omdat SAMI de ouders ziet als partner in opvoeding, betrek ik de ouders nadrukkelijk bij dit proces. Wekelijks worden de vraagstukken die de groep ‘te doorworstelen heeft’ gecommuniceerd naar de ouders zodat ook zij met meer maatwerk kunnen aansluiten op de spelende ontwikkelprocessen.

Wil je meer weten over de ‘praktische invulling’ van het SAMI-concept?

Neem gerust contact op.

 

 

 

 

boek

Heeft u een vraag?

Neem contact op